piątek, 4 stycznia 2013

Lasagne z czerwonym beszamelem



Składniki:

14 płatków makaronu lasagne
opakowanie mrożonego brokuła (450 g)
10 pieczarek
duża cebula
2 łyżki margaryny
2 łyżki mąki
2 szkl. mleka
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżka czarnuszki
sól
pieprz
oliwa

Na oliwie dusimy pokrojoną cebulę i pieczarki, brokuł gotujemy ok. 5 min., a po odcedzeniu i wystudzeniu kroimy na małe cząstki.
W garnku roztapiamy margarynę i dodajemy mąkę robiąc zasmażkę. Nie przypalamy :]! Następnie dolewamy mleko, dodajemy sól i pieprz, i gotujemy powoli, aż sos zgęstnieje. Dodajemy przecier i czarnuszkę, i mieszamy aż składniki się połączą. Do garnka z sosem wsypujemy cebulę z pieczarkami i brokuły, mieszamy i mamy gotowy sos do lasagne.
W naczyniu żaroodpornym lub keksówce (ja jej używam) układamy na przemian płatki makaronu i sos. Zanim danie włożymy do piekarnika niech postoi ok. godziny, po to, żeby makaron zmiękł. Pieczemy w 175 st. ok. 40 min. Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Pyszności. Wygląda świetnie, chociaż lasagne nie jest moim ulubionym makaronowym daniem. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie makaron w większości postaci jest przepyszny :P.

      Usuń
  2. Hehe! Też wczoraj robiłam, ale nie wyglądało tak pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet jeśli nie wyglądało to na pewno pysznie smakowało :)

      Usuń
  3. mniam, aż się zrobiłem głodny:) Jutro robię lasagne na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie też była lasagna wczoraj na kolację :)

    OdpowiedzUsuń