niedziela, 12 sierpnia 2012

Zdrowy deser sezamkowy

Dla takiego deseru warto porzucić odchudzanie^^. Sezam + amarantus = zdrowotna bomba ;).

Inspiracją do tej potrawy stał się przepis na sezamki z książki Przemytnicy na wakacjach.

Składniki (na 1 kokilkę):

2 łyżki miodu sosnowego (albo innego płynnego słodu)
5 łyżek sezamu
5 łyżek poppingu z amarantusa
15 g margaryny wegańskiej

Wszystkie składniki mieszamy, wkładamy do kokilki i trzymamy pół h w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 150 st. i pieczemy ok. 10 min. Jemy po ostygnięciu. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ten amarantus jakoś namaczamy albo gotujemy wcześniej ? Nie jestem pewna jak to inaczej wyjdzie.
    A uwielbiam desery z kasz, sezamu i miodu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Popping jest ziarnem ekspandowanym (przetworzonym), więc można jeść prosto z torebki ;). Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń