poniedziałek, 7 maja 2012

Badylarnia w Tajnych Kompletach :)

(Od) dziś w księgarni Tajne Komplety (Wrocław, ul. Przejście Garncarskie 2) można zjeść wegańskie słodkości z Badylarni. 
Na pierwszy ogień idą ciasto drożdżowe z truskawkami i jagodami oraz ciastka francuskie z bananami i śliwkami.
Polecam!



Składniki:

10 dkg drożdży
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka oleju
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka ciepłego mleka sojowego
1 rozgnieciony widelcem dojrzały banan
4,5 szklanki mąki (u mnie 3 szkl. pszennej i 1,5 szkl. kukurydzianej)

Składniki w takiej kolejności wkładamy do miski i odstawiamy na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyrabiamy ręką - powinno być dość luźne, a jeśli jest zbyt gęste dolewamy mleka. Formę od prodiża obsypujemy bułką tartą, wkładamy ciasto, a na wierzchu układamy truskawki i jagody (ja na razie wykańczam zapasy z zamrażarki ;)). Pieczemy około 50 min. w 150 st. (ciasto wkładamy do zimnego piekarnika).

Gdy ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na drugi dzień!





Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego
10 śliwek
pół banana
cynamon
cukier trzcinowy

Z ciasta wykrawamy 10 prostokątów, na każdy kładziemy po 2 połówki śliwki, plasterek banana i oprószamy cynamonem. Brzegi zasklepiamy widelcem. Posypujemy cukrem. Układamy na blasze i pieczemy ok. 15 min. w 180 st.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz